HAMMARS BRYGGERI

Traditionell framställning efter gamla recept

Historian började redan 1904

LÄSKHISTORIA

Berättelsen om Per August Oxelgren

Historien om Hammars Bryggeri är lång och spännande. Efter 27 år som kapten på den engelska briggen Elcho bestämde sig Per August Oxelgren för att kliva i land för gott. Kanske var han trött på långa seglatser runt Kanadas kust eller de trånga kojer som erbjöds i Västindiska gästhamnar, eller var det den starka kärleken till hustrun Mathilda som fick honom att välja livet på land istället för på däck? Sannolikt inte.

Under sina långa resor hade Per August förälskat sig i svagdricka. Den maltiga och goda smaken och faktumet att alkoholhalten, knappa 0,8 procent, var försumbart liten jämfört med ölen tilltalade säkert Per August, liksom många andra på den tiden. Vid denna tidpunkt i historien växte nykterhetsrörelsen i Sverige, och i 1900-talets början var den en av de mäktigaste lobbyrörelserna inom svensk politik. Den 9 maj 1902 lämnade Per August och Mathilda Oxelgren Örebro och flyttade till Hammar, där han sedermera skulle lägga grunden till sitt lilla bryggeri. Namnet togs, enligt gängse norm, från namnet på den ort där han skulle verka, och 1904 grundas Hammars Svagdrycksbryggeri – som idag, kort och gott, heter Hammars Bryggeri.

Framgångar

Julmust och Cuba Cola succén

Kanske var det ortens optimala placering, på gränsen mellan två landskap (Närke och Östergötland) beläget strax utanför centrala Askersund, som gjorde att valet av just Hammar blev så lätt för honom. Eller var det möjligen närheten till Vätterns förföriskt glimmande vatten som lockade? Som Sveriges näst största sjö, och dessutom en av våra djupaste och klaraste sjöar, sträcker sig Vättern från Askersund i norr till Jönköping i söder. Det var härifrån Per August hämtade vatten till sin svagdricka – precis som vi gör idag.

I och med detta lade Per August grunden till det bryggeri som idag mest är känt för sin läsk och sitt fantastiska vatten. Omkring 1930 började vi brygga läsk, och vi var ett av de första bryggerier som fick förtroende från AB Roberts, uppfinnaren av julmusten som vi känner den idag, att brygga julmust på licens. Essensen köptes och hämtades till Hammar varefter dåvarande bryggmästaren beredde densamma, allt enligt Roberts anvisningar. Ganska snart lade dåvarande bryggmästare också till ett antal små justeringar till Roberts originalrecept, vilket gjorde musten från Hammar omåttligt populär. Men vägen till framgång är oftast inte spikrak. Det var den heller inte vårt fall.

Hammars bryggeri

Genuint och älskat familjeföretag

Under lång tid var drycker som innehåller fosforsyra och koffein förbjudna i Sverige, två viktiga ingredienser i colaläsk. När bryggarna i Sverige 1953 till sist tilläts att brygga coladrycker, fick Hammars Bryggeri förtroendet av Saturnus AB att börja producera deras nyligen framtagna Cuba Cola. Cuba Cola kunde lanseras redan samma sommar, hela tre månader innan den amerikanska drycken, Coca-Cola, började säljas i Sverige.

Den stora smällen mot bryggerinäringen, den så kallade ”bryggeridöden” kom på 1980-talet. Då industrialiserades bryggerinäringen kraftigt, och många småbryggerier dukade därigenom under. Men Hammars Bryggeri bet sig fast vid Vätterns strand och övervintrade. Idag ser vi en viktig roll för oss att spela som ett småskaligt bryggeri med ett kvalitativt hantverk och passion för hög kvalité.

Med endast fyra ägarbyten under alla dessa år är och förblir vi ett genuint och älskat familjeföretag, med outtröttlig passion för småskalighet, hantverk och smak.

Detta var lite om Hammars historia men hur ser det ut idag?

På sidan om oss kan du läsa mer om familjen som idag driver Hammars bryggeri.

Följ oss på Instagram under @hammarbryggeri & @hammartonic