PRESSMEDDELANDE 2022-06-09

Hammars Bryggeri lanserar naturens egen energidryck

Hammar, 2022-06-09 – Lagom till sommaren laddar Hammars Bryggeri för att lansera en ”urgammal nyhet” – ekologisk Björksav på burk.

Hammars Bryggeri lanserar naturens egen energidryck

Björksav är en helt naturlig dryck som skördas några få veckor varje vår, strax innan björkarna knoppar. Ett litet hål borras i trädstammen ur vilket saven sedan sakta kan droppa ned i en flaska. Till den tappade saven tillsätter vi ekologisk juice, en gnutta hemkokt sockerlag, för smakens skull, och kolsyra. 95 procent av innehållet är ren Björksav, och drycken är helt fri från konserveringsmedel.

– Vi släpper inledningsvis två varianter – en med citronjuice och en med tranbärsjuice. Smaken är helt fantastiskt fräsch och de innehåller mindre än hälften av kalorierna jämfört med läsk, berättar Hammars Bryggeris VD Robert Henrysson. 

Björksav har en lång historia 

Idéen till Björksavsdryckerna fick Robert Henrysson genom vänner och släktingar. Det fanns ett intresse för dryckerna i funktions- och energidryckshyllorna, men många var tveksamma till innehållet. I dialogen med intresserade nämndes ofta Björksav och om hur folk i generationer hade tappat färsk sav för att dricka. Dels för att det var gott, dels för att Björksav anses ha goda hälsoegenskaper. 

– Vi såg den enorma utveckling som funktionsdryckerna har haft på den svenska marknaden, men ville inte haka på tåget med tillsatser och koffein. När vi hittade möjligheten att lansera Björksav på bred front insåg vi att vi kunde ge oss in på marknaden från en ny vinkel: Naturen har skapat sin egen ”energi- och hälsodryck”. Det enda vi behövde göra var att addera lite smakkärlek och göra denna exklusiva dryck tillgänglig för den breda publiken! 

Stark hälsotrend

Hälsotrenden är stark och det finns gott om exempel på svenska företag som har gjort bra ifrån sig som till exempel Vitamin Well och Lohilo. 

– Vi tycker att vi tillför något nytt till segmentet med en helt naturlig dryck som smakar riktigt fräscht. Eftersom björksaven skördas för hand och blandas med de finaste ekologiska råvaror vi kunnat hitta så kostar den ju lite mer, vilket vi tror bidrar till att befästa Hammars Bryggeris varumärke i premiumsegmentet. Det är food-tech på vårt eget sätt – med både innovation och tradition som ledstjärnor, avslutar Robert Henrysson.

Rullas ut successivt 

Familjebryggeriet inleder nu försäljningen av Björksav Tranbär och Björksav Citron på bryggeriet och caféet i Hammar, samt i utvalda butiker och restauranger. Redan nu uppmärksammas drycken på sociala medier som ett nytt och spännande tillskott på premiumdryckesmarknaden.

Årets bästa julmust – Hammars Julmust Kardemumma

06 December 2023

I Aftonbladets blindtest, där testpanelen inte visste vilken must de provade eller vilka sorter som ingick, imponerade Hammars Julmust Kardemumma med sin överraskande och lyxiga smakprofil. Testpanelen, bestående av elva personer, lovordade Hammars Julmust för dess balanserade och delikata kardemummasmak, vilken ansågs sticka ut och skapa en uppfriskande julupplevelse.


Show more