En unik nyhet

Hammars Bryggeri släpper unik whiskyfatslagrad julmust årgång 2016 i samarbete med Bergslagens Destilleri

Hammars Bryggeri har bryggt julmust enligt samma recept sedan 1930-talet. Att vi aldrig haft bråttom vid framställningen, det märks på smaken. Men med den speciella utgåva av vår must som släpps idag har vi tagit extra god tid på oss. I samarbete med prisvinnande Bergslagens Destilleri har denna must lagrats hela fyra år på whiskyfat av svensk ek.

Hammars Bryggeri släpper unik whiskyfatslagrad julmust årgång 2016 i samarbete med Bergslagens Destilleri

- Det här är en fullständigt unik julmust. Aldrig tidigare har det släppts en must som lagrats så länge på fat som tidigare lagrat svensk premiumwhisky. Detta är ett alltigenom svenskt, småskaligt dryckeshantverk och vi är otroligt glada att få lansera denna härliga dryck tillsammans med Bergslagens Destilleri, säger Robert Henrysson, VD för Hammars Bryggeri.

Samarbetet med Bergslagens Destilleri sträcker sig tillbaks ända till 2016. Det var då destilleriet lade julmustkoncentratet på sitt svenska ekfat där man tidigare lagrat sin whisky. Utvecklingen av musten har kontrollerats kontinuerligt löpande och nu i oktober tappades den så på flaska enligt Hammars hemliga recept.

- Det är roligt att få sprida vårt dryckeshantverk på ett lite annorlunda sätt, kommenterar Patrik Axelsson FC på Bergslagens Destilleri. Vi tillverkar ju normalt prisvinnande whisky och gin, så genom att använda våra fat på det här sättet når vi ut till en ännu bredare publik.

Denna 2016 års lagrade julmust släpps i begränsad upplaga i utvalda butiker och restauranger runtom i landet. Priset ligger en bra bit högre än vad konsumenten är van vid.

- Detta är en dryck som det lagts ner mycket tid och omsorg på att ta fram. Det är uppenbart i den komplexa doften och smaken, då skall det också reflekteras i priset, avslutar Robert Henrysson.

Hammars Bryggeri är ett av Sveriges äldsta bryggerier, beläget vid Vätterns strand i Hammar utanför Askersund. Sedan starten för mer än hundra år sedan – på vinden till bostadshuset bredvid det nuvarande bryggeriet – har vi tillverkat svagdricka, läskedryck och tappat mineralvatten enligt gamla hantverksmässiga metoder. Metoderna lever kvar än idag i vår lilla fabrik. Vi kokar vår egen sockerlag och brygger alltid små serier. Alltid med stor passion för resultatet.

Hammars Bryggeri har bryggt julmust sedan tidigt 30-tal. Vi tillverkar vår julmust enligt hemligt recept som förts vidare i generationer. Resultatet blir en av de mest omtyckta musterna i Sverige.

Årets bästa julmust – Hammars Julmust Kardemumma

06 December 2023

I Aftonbladets blindtest, där testpanelen inte visste vilken must de provade eller vilka sorter som ingick, imponerade Hammars Julmust Kardemumma med sin överraskande och lyxiga smakprofil. Testpanelen, bestående av elva personer, lovordade Hammars Julmust för dess balanserade och delikata kardemummasmak, vilken ansågs sticka ut och skapa en uppfriskande julupplevelse.


Show more