PRESSMEDDELANDE 2021-05-10

Hammars Tonics offentliggör serie Limited Edition Tonics – först ut är en co-lab med prisbelönta Klocktornet Destilleri

Hammars Tonics har fått ett enormt mottagande sedan de lanserades. Premiumtonicen från det lilla bryggeriet vid norra Vättern är den mest prisbelönta tonicserien i världen 2021. Som en fortsättning på deras resa i att utforska smaker och kreativitet tillsammans med alla gin- och tonicälskare ute i landet som har de bestämt sig för att släppa en serie tonics i begränsade numrerade upplagor.

Hammars Tonics offentliggör serie Limited Edition Tonics – först ut är en co-lab med prisbelönta Klocktornet Destilleri

Tanken med denna serie är att kunna ta ut svängarna, vara lekfulla och kreativa. Antingen själva eller i samarbete med kanske en annan producent, destilleri, bar, kock eller konstnär?

- Vi kommer att vara våghalsiga och utforska smalare, spännande smaker. Målet är att kunna tänja gränserna och förhoppningsvis bidra till att alla skall kunna vara kreativa med våra drycker som verktyg. Vi på Hammars Bryggeri lever efter mottot Old Traditions – Young Attitude. Våra Limited Editions är ett av uttrycken för just den känslan, kommenterar Robert Henrysson, VD på Hammars Bryggeri.

Bryggeriets första Tonic Limited Edition 01 – Sea Buckthorn and Rosemary med smak av havtorn och rosmarin bär deras signum i form av balans mellan beska och sötma. En tonic med smak av Västkusten och exotiska inslag från varmare breddgrader. Den är skapad tillsammans med Klocktornet Destilleri i Ljungskile. Michell och Janne tillverkar här Fräkne Tång Dry Gin – en fantastiskt gin med tydliga kopplingar till den svenska västkust som destilleriet ligger vid. 

Det var i vintras som de båda gängen satt tillsammans i den då pandemistängda Musselbaren (systerrestaurangen ovanpå destilleriet) och spånade kring det perfekta ackompanjemanget till Fräkne Tång gin. Janne Bark, ägaren till Musselbaren, hade bjudit dit Robert Henrysson till ett kargt, vintrigt Bohuslän för att diskutera utifrån idén, både utifrån en gemensamma glädje för landskapet och för mat och dryck.

- Min farfar drev ju bryggeri på Tjörn långt innan jag föddes och vi tillbringar fortfarande alla somrar där, säger Robert Henrysson.

Och Janne har ju vigt sina senaste år helt till Musselbarerna, Klocktornet och till idén att “Musslor är rock ‘n roll och fisk är disco”. Rätt givet att detta är en bra grund för en Hammars Tonic, vars närhet till musiken är rätt uppenbar bara man kollar på flaskan.

De gick runt en del på Lyckorna tillsammans och besökte bland annat platsen där det gamla bryggeriet Zymo låg. De drog på sig tjocka overaller och gick och satte sig på klipporna i nästan full storm. De snackade och experimenterade en del med Klocktornets Master Distiller Michell Ruaro nere i destilleriet.

Fräkne Tång har vunnit flera priser i internationella tävlingar och blivit mycket uppmärksammad i svensk och internationell press. Det är kort och gott ett riktigt bra val till partner för vår första Hammars Tonic Limited Edition 01.

- Fräkne Tång är en grym gin. Det gällde att hitta rätt ackompanjemang till smakerna av sälta och tång som gör den så unik. Vi ville fånga det lokala (havtornen) och det som havets resenärer kan bära med sig (rosmarinen). Det sammanlagda resultatet – ginen och tonicen – skall locka fram känslan av ett somrigt västkusten med dofter från hav och land, båtar och tång blandat med skratt och sång, var och när den än inmundigas. Vi känner att vi lyckades rätt bra, avslutar Robert Henrysson.

Hammars Tonics Limited Edition 01 släppt finns på alla Musselbaren-restaurangerna och släpps idag i utvalda butiker runtom i landet. 

Årets bästa julmust – Hammars Julmust Kardemumma

06 December 2023

I Aftonbladets blindtest, där testpanelen inte visste vilken must de provade eller vilka sorter som ingick, imponerade Hammars Julmust Kardemumma med sin överraskande och lyxiga smakprofil. Testpanelen, bestående av elva personer, lovordade Hammars Julmust för dess balanserade och delikata kardemummasmak, vilken ansågs sticka ut och skapa en uppfriskande julupplevelse.


Show more